X

Nieuwbouw Atelier Davids

In het coulisen landschap aan de voet van de Needseberg in het buurtschap Lochuizen gaan we een duurzaam atelier bouwen. Dit atelier zal gebouwd worden met hergebruikte en overtollige materialen. Deze materialen zouden anders in de container verdwijnen. Het gebouw zal gedeeltelijk in een hoger gelegen terrein gebouwd worden waardoor twee bouwlagen ontstaan. Van de buitenzijde zal het gebouwtje echter bijna opgaan in het landschap. Het zal zich in kleur, in vormgeving en milieuvriendelijkheid schikken naar de omgeving. De wanden boven het maaiveld bestaan uit houtskeletbouw opgevuld met stro en hergebruikte kozijnen en deuren. Het dak opgebouwd met houten liggers gevuld met stro wordt voorzien van een sedumdak. Door de grote overstekken worden de wanden van stro goed beschermd en wordt de zomer hitte buiten het gebouw gehouden. Het gebouw zal installatie technisch gekoppeld worden aan het bestaande woonhuis. Dit woonhuis is voorzien van een warmtepomp. Het dak ligt vol met PV panelen goed voor 10.000 kwh op jaarbasis. De belasting op energie gebied zal dan ook klein zijn. Met behulp van een grijs water tank zal het toilet gespoeld worden, overtollig hemel water verdwijnt richting de kikkerpoel en vijver. Het gebouw zal op een natuurlijke manier geventileerd worden, gebruikmakend van de koele zijde. Daarnaast zal het in de winter optimaal profiteren van de lage stand van de zon aan de zuid/west zijde. Het gebouw zal gebruikt worden als demo- en studiecentrum. In overleg met het NVOB en andere opleidingscentra wordt gebruik gemaakt van leerlingen. Daarnaast worden plaatselijke en regionale aannemers en adviseurs bij het plan betrokken om de mogelijkheid te benutten zo veel mogelijk kennis te laten maken met de mogelijkheden van duurzaam bouwen.

In principe zal het gebouw pur- en kitloos gebouwd worden. Bestaande kozijnen met natte beglazing worden echter wel hergebruikt. Met de uitwerking van het plan zal verder gelet worden op de laatste ontwikkelingen. Als deze in te passen zijn in het plan dan zullen deze toegepast worden. Indien u na het lezen van dit verhaal zin heeft om deel te nemen aan dit project dan nodig ik u van harte uit.